Naczynia, które warto mieć

Bardzo ważnym elementem podczas przyjmowania gości oraz serwowania im jedzenie, jest sposób podania dań i przekąsek. Nie od dziś wiadomo, że człowiek je oczami. Apetycznie powinno wyglądać nie tylko jedzenie, ale również naczynia, w których lub na których kładziemy jedzenie. Dlaczego jest to tak ważne? Nawet najlepiej wyglądające danie będzie prezentować się niekorzystnie na zniszczonym półmisku czy w zestawieniu z brzydkim kolorem naczyń. To, jak wygląda zastawiony stół, wpływa nie tylko na apetyt, ale również na radość z jedzenia. Warto zadbać o to, by dobrze rozpocząć dzień i zjeść śniadanie w przyjemnych dla oka warunkach.

Zobacz również: projektowanie wnętrz mieszkań kraków – mKosiorowska.pl

Zastawa stołowa

Talerze obiadowe, miski, talerzyki deserowe, kubki lub filiżanki oraz sztućce to elementy zastawy stołowej wykorzystywane każdego dnia. Warto, aby wszystkie naczynia były po prostu estetyczne, niekoniecznie udekorowane złotymi czy srebrnymi malunkami bądź tłoczone w różnorakie wzory, może być to najprostsza, biała zastawa. Jeżeli chcemy wprowadzić nieco bardziej dekoracyjną stylistykę, warto wybrać zastawę o ciekawym kształcie, niekoniecznie muszą to być okrągłe talerze, ale na przykład kwadratowe czy sześciokątne. Zestawione z takimi talerzami kubki o geometrycznym kształcie nadadzą się idealnie do podania śniadania czy kolacji. Jeżeli jednak podczas wizyty gości chcemy podać posiłek na bardziej odświętnej zastawie, wtedy warto wybrać porcelanowy komplet, najlepiej składający się z wszystkich niezbędnych naczyń włącznie z wazami do podania zup, czy półmiskami do serwowania mięs lub wędlin. Zaopatrując się w kompletną zastawę, będziemy mieli pewność, że całe nakrycie stołu będzie ze sobą spójne i eleganckie.

Zestaw na mniej oficjalne spotkania

Spotkania ze znajomymi czy mniej oficjalne imprezy, wymagają od gospodarza zręcznego podania przekąsek i potraw, które można łatwo zjeść bez pobrudzenia dłoni czy ubrań. Niedużej wielkości naczynia, jak szklane pojemniczki, talerzyki czy deski będą idealne do zaserwowania małej wielkości deserów, szaszłyków, czy serów. Ciekawym rozwiązaniem mogą okazać się naczynia do serwowania potraw w stylu finger food. Tego typu naczynia bardzo często wykonane są z tworzywa sztucznego, wyglądają jednak bardzo ekskluzywnie, są lekkie i wygodne. Można je swobodnie umyć i wykorzystać przy kolejnej okazji. Ciekawym naczyniem, niezwykle użytecznym na mniej oficjalnych imprezach, jest fondue. Jest to naczynie, które za sprawą umieszczonej wewnątrz świecy, umożliwia podgrzanie czekolady lub sera, w zależności od tego, co chcemy zaserwować. Wystarczy nabić na widelczyk przygotowane wcześniej owoce czy wytrawne przekąski i zamoczyć w płynnej czekoladzie lub serze. Taki sposób podania jedzenia to sposób, który zagwarantuje świetny efekt.

Naczynia, które warto mieć
Oceń ten post